Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulua ja jumppaa

Joka vuosi sitä suunnittelee pysähtyvänsä kerran vuodessa rauhoittumaan ja ottamaan jouluna rauhallisesti, mutta melkoista touhuamista tämä kuitenkin tänäkin vuonna on ollut. Ja kuinkas ollakaan löysin itseni tänään kaupasta hakemasta viimeisiä herkkuja jouluksi. Olen yrittänyt kaiken hulinan keskellä käydä aamuisin jumpassa ja vielä aattonakin on tarkoitus nousta aattojumppaan ja sen jälkeen aloittaa rentoutuminen. Menemme huomenna vanhempieni luokse syömään ennen kuin puolisoni lähtee töihin. Kuinka ihanaa saada istua valmiiseen joulupöytään :)

Tällä viikolla leivon elämäni ensimmäiset gluteenittomat piparit, joihin olin löytänyt ohjeen jo pari vuotta sitten Kotiliedestä. Piparit olivat osa ystäväni joululahjaa. Tässäkin asiassa jännitin hurjasti sillä taikinan koostumus oli kovin erilainen kuin tavallisen piparkakkutaikinan. Epäilykseni vain kasvoivat, kun vielä paistamisen jälkeenkin piparit olivat pehmeämpiä kuin tavalliset piparit ja herkempiä rikkoutumaan. Valmiiden piparkakkujen pakkaaminenkin piti siis suorittaa erityisen varovasti. Myös maku oli mielestäni arveluttava, kun aikaisempaa vertailun kohdetta ei ollut. Ystäväni päästi minut kuitenkin pälkähästä ja kertoi maistaneensa pipareita samana iltana ja oli maistunut.


Gluteenittomat piparit:



Taikina:


  • 2dl sokeria
  • 1 1/2dl tummaa siirappia
  • 2 1/2dl maitoa
  • 1rkl soodaa
  • 100g voita
  • 1tl jauhettua kanelia, neilikkaa ja inkivääriä
  • 1/2 tl kardemummaa
  • noin 10dl gluteenitonta jauhoseosta (tarpeen mukaan enemmän)


1. Kiehauta sokeri, siirappi ja maito kattilassa. Nosta se liedeltä, lisää sooda, rasva ja mausteet. Sekoita jauhot jäähtyneeseen seokseen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, koska se kovettuu jääkaapissa hieman. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään jääkaapissa.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli taikina gluteenittomien jauhojen avulla ohueksi, ja ota levystä muotilla piparkakkuja. Laita piparkakut leivinpaperin päälle pellille ja paista 6-7 minuuttia.

Piparkakkujen valmistuksen jälkeen maistui Texmex-salaatti :)



Texmex-salaatti:


  • Jäävuorisalaattia
  • Tomaattia
  • Kurkkua
  • Naudan jauhelihaa
  • Salsakastiketta (vahvaa)
  • Kermaviiliä+dippejä
  • Nacho- sipsejä


Pilkotaan salaatti, kurkku ja tomaatit kulhoon ja ruskistetaan jauheliha. Kun jauhelihan on ruskistettu lisätään pannulle myös salsakastike ja sekoitetaan hyvin.

Annostele salaatti syviin lautasiin ja laita jauhelihaa salaatin päälle. Tässä vaiheessa, jos haluaisi niin voisi jauhelihan päälle murskata nachoja. Sitten lisätään vaan päälle erilaisia dippejä, guacamolea, cheddarjuustokastiketta tai mitä vaan tekee mieli. Meillä oli tällä kertaa dippeinä Taffelin Ranch ja American dipit. Ranch on puolisoni kestosuosikki, joten se on aina yksi vaihtoehto meillä :)

Eilen kävimme puolisoni perheen luona joulupuurolla ja veimme mukanamme kinuskisen toscakakun, johon kokeilin Kinuskikissan reseptiä. Kakku oli maukas, mutta ehkä olisimme kaivanneet perinteisempää toscaa rapealla kuorrutuksella. Tämä nimittäin oli kaikkea muuta kuin kuivakakku ja maistuihan sekin, mutta en osaa sanoa oliko tällä mitään tekemistä toscakakun kanssa.

Kinuskinen toscakakku:



Pohja:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 ½ dl ruokokidesokeria (tavallinen hienosokerikin käy)
  • 2 munaa
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 dl maitoa

Kuorrutus:

  • 100 g voita
  • 150 g mantelilastuja
  • 1 ½ dl ruokokidesiirappia
  • 1 ½ dl kermaa


1. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele reunat.

2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.

3. Lisää munat yksitellen kunnolla sekoittaen.

4. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

5. Kaada taikina vuokaan. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia

6. Valmista kuorrutus pohjan paistuessa. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

7. Voit jäähdyttää kuorrutetta vesihauteessa hieman ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Laita sitten kakku jäähtymään jääkaappiin.

8. Irroita irtopohjavuoan reunat, kun kakku on jäähtynyt ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.


Mukavaa ja rauhallista joulua kaikille!!!:) Nyt saa löhöillä ja herkutella oikein luvan kanssa :)

2 kommenttia:

  1. Ihanaa Joulua ystäväiseni!
    Ja kiitos ihanista pipareista <3

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos Isabel, samoin ihanaa Joulua teille <3 iso kiitos aivan ihanasta lahjasta, body scrubin testasin heti! :)

    VastaaPoista